Izraelio virtuvė – Izraelio valstybės nacionalinė virtuvė. Dažnai klaidingai tapatinama su žydų virtuve.
Izraelio virtuvė pradėjo formuotis XX a. viduryje, atkūrus Izraelio valstybę. Jos formavimuisi didelę įtaką turėjo žydų ir Artimųjų Rytų virtuvės. Labiausiai Izraelio virtuvėje jaučiasi Mizrahi, Aškenazi ir Sephardik etnografinės žydų virtuvės. Šiandien izraelietiškai virtuvei priskiriama daugybė skirtingų patiekalų, atėjusių tiek iš tradicinių Artimųjų Rytų virtuvių, Viduržemio jūros regiono, tiek atvežtų žydų diasporos iš Europos, Azijos ar Afrikos.
Izraelio virtuvėje naudojama daug šviežių vaisių ir daržovių, pieno produktų, žuvies.
Na, o štai keletas Izraelio virtuvės šedevrų.
Falafeliai – tai iš avinžirnių pagaminti, aliejuje kepti kukuliai, dažniausiai patiekiami apskritame paplotyje su kišenėle – pitoje – (nors gali būti ir tiesiog lėkštėje) kartu su šviežiomis ir raugintomis daržovėmis bei tahini (sezamų sėklų padažu). Manoma, kad šis patiekalas kilęs iš Egipto, o šiais laikais yra populiarus daugelyje Artimųjų Rytų šalių. Izraelyje falafeliai yra turbūt populiariausias gatvės maistas – falafelius parduodančių užkandinių rasite ant kiekvieno kampo.
Humusas – tai avinžirnių užtepėlė, pagardinta tahini ir alyvuogių aliejumi. Humusas valgomas su pita ir dažnai patiekiamas lėkštėje kartu su įvairiais pagardais – avinžirniais, grybais, kietai virtu kiaušiniu ar net mėsa. Sakoma, kad geriausia humusą valgyti šviežiai pagamintą, kai jis dar šiltas. Nors humusas atrodo kaip užkandis, iš tikrųjų yra labai sotus, o lėkštė šio patiekalo su pita gali būti puikus pasirinkimas tiek pusryčiams, tiek pietums ar vakarienei. Izraelyje specialios užkandinės ir restoranai, parduodančios vien tik humusą su pita, yra labai populiarios.
Šavarma - dar vienas iš arabų virtuvės atėjęs ir Izraelyje prigijęs patiekalas, lietuviams geriau pažįstamas kaip tiesiog kebabas (tiesa, izraelietiška šavarma nuo lietuviško kebabo skiriasi). Izraelyje šavarma bus patiekiama pitoje arba lafoje – didesniame už pitą paplotyje, į kurį suvyniojama mėsa su priedais. Šavarmai dažniausiai naudojama mėsa – ėriena arba vištiena, o viskas pagardinama šviežiomis ir raugintomis daržovėmis, prieskoniais ir labai dažnai – tahini ar netgi humusu. Jeigu norite pasirodyti kaip išprusęs šavarmos valgytojas, būtinai ant mėsos dar užsidėkite ambos – iš mango vaisių gaminamo aštraus pagardo, į Izraelį atėjusio iš Irako virtuvės.
Šakšuka - tai pomidorų padaže kartu su prieskoniais, svogūnais ir dažnai kitomis daržovėmis kepta kiaušinienė, patiekiama kartu su duona ir šviežiomis salotomis. Šakšuka į Izraelį atėjo iš Afrikos – tai populiarus egiptiečių, marokiečių, tunisiečių patiekalas. Šakšuka dažnai laikomas pusryčių patiekalu, tačiau iš tikrųjų gali būti valgoma bet kuriuo dienos metu. Užsisakius restorane, bus patiekiama ką tik iškepta mažoje karštoje keptuvėje.
Sabihas - dar vienas tradicinis pusryčių patiekalas, kurį galima valgyti bet kuriuo paros metu. Manoma, kad patiekalo pavadinimas yra kilęs iš arabiško žodžio „sabach“, o tai reiškia rytą, pats patiekalas į Izraelį atėjęs iš Irako žydų virtuvės. Sabihas – tai pita, prikimšta keptų baklažanų, kietai virtų kiaušinių, daržovių ir žalumynų, ir, kaip turbūt jau atspėjote, visa tai pagardinama tahini ir humusu. Kai kuriuose sabiho variantuose dar rasite ir virtų bulvių, o jeigu norisi aštrumo – paprašykite mano jau pristatytos ambos.
Jachnun ir malawach - Jemeno žydų į Izraelį atvežtas patiekalas – jachnun – taip pat įprastai buvo valgomas pusryčiams ir lietuviams gali pasirodyti kiek neįprastas, bet tikrai vertas paragauti. Jachnun – tai pailgi sluoksniuotos tešlos suktinukai, gaminami tiesiog iš miltų, cukraus ir vandens. Ilgai kepama tešla įgauna švelnų karamelės skonį ir yra patiekiama kartu su kietai virtais kiaušiniais, trintų šviežių pomidorų padažu ir aštriu čili pipirų padažu, vadinamu zhug. Iš tokios pat tešlos pagaminti malawach labiau primena blynus, tačiau yra žymiai riebesnis pasirinkimas, mat kepami naudojant daug sviesto, aliejaus ir riebalų. Malawach taip pat patiekiami su kietai virtais kiaušiniais, trintais pomidorais ir zhug, o saldumo mėgėjai juos valgyti gali ir su medumi.
Kanafė ir baklava – desertai: jeigu norisi ko nors saldaus, Izraelyje verta paragauti kanafės ir baklavos. Kanafė – saldus sūrio ir tešlos pyragėlis, mirkytas saldžiame sirupe ir į Izraelį atkeliavęs iš arabų kraštų bei Turkijos. Pyragėlių viršus dažnai būna maistiniais dažais nudažomas skirtingomis spalvomis, o ant viršaus pabarstoma pistacijų trupinių. Na o baklava – sluoksniuotos tešlos pyragėliai, pilni riešutų ir pertepti medumi bei saldžiu sirupu. Šis desertas taip pat populiarus Turkijoje, Artimuosiuose Rytuose, Kaukaze ir Balkanuose.
bon appétit
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą