2018 m. gegužės 8 d., antradienis

Portugalijos virtuvė

Portugališka virtuvė – kulinarinių tradicijų visuma, paplitusi Portugalijoje bei tarp portugalų. Ši virtuvė priklauso Viduržemio jūros virtuvėms, tad jai būdinga jūros gėrybių, žalumynų, sūrių gausa, platus prieskonių pasirinkimas, senos vyno tradicijos. Portugališka virtuvė padarė didelę įtaką kitų pasaulio šalių (ypač buvusių kolonijų) virtuvėms: BrazilijosGoaMakao. Portugalai į Japoniją atgabeno rafinuotą cukrų.
Pusryčiai Portugalijoje lengvi, juos sudaro kava arba pienas su sumuštiniu ar bandele. Pietūs valgomi apie 1-3 valandas ir yra gausūs. Vakarieniaujama ~8 valandą vakaro.

Vaizdo rezultatas pagal užklausą „portugal meals“

Kadangi Portugalija nuo seno buvo jūrinė valstybė, todėl jos virtuvė pasižymi žuvies ir jūros gėrybių patiekalų gausa. Portugalijoje suvalgoma daugiausia žuvies iš visų Europos šalių. Žuvis gali būti kepama, skrudinama, troškinama, verdama, rūkoma, džiovinama. Dažniausiai valgoma menkė (bacalhau), kuri tradiciškai sūdoma ir džiovinama (dar nuo tų laikų, kai nebūdavo šaldytuvų), sakoma, kad Portugalijoje yra 356 patiekalai iš menkių. Žuvies patiekalai gardinami alyvų aliejumiactu. Mėgstamos grilyje keptos sardinės, taip pat konservuotas tunas su bulvėmis ir pupelėmis. Taip pat valgoma daug kitų jūros gėrybių – aštuonkojųkalmarųsepijųkrevečiųomarųlangustųmoliuskųrajų ir kt. Caldeirada yra populiarus portugališkas patiekalas iš moliuskų, žuvies, bulvių, pomidorų.

Vaizdo rezultatas pagal užklausą „portugal meals bacalhau“
Vaizdo rezultatas pagal užklausą „portugal meals Caldeirada“

Mėsa ir paukštiena Portugalijoje nuo seno buvo tik aukštuomenės meniu kasdienė dalis. Dažnas valgis iš mėsos yra cozido, kuris labai priklauso nuo virėjo biudžeto ir vaizduotės – jį sudaro jautienoskiaulienos, sūdytų lašinių, dešrų, kumpių atraižos su bulvėmisropėmismorkomislęšiaisryžiaisPorte tradiciškai paplitę pupelėmis įdaryti žarnokai. Kitas populiarus mėsos patiekalas iš Porto yra francesinhasumuštinis, įdarytas kumpiu, dešra, pomidorais ir šparaginėmis pupelėmis. Azoruose gaminama alcatra – jautiena, marinuota raudoname vyne su česnakais, ir vėliau pakepta. Portugalijoje yra didelė dešrų (enchido) įvairovė: čorizo, kraujinė dešra, linguiça, farinheira, botillo ir kt. Savita dešra yra alheira – rekonkistos laikais ją gamino į krikščionybę atversti žydai: vengdami kiaulienos jie naudojo paukštieną, triušių, laukinių gyvūnų mėsą, duoną. Portugalai tradiciškai Kalėdoms valgydavo kalakutieną, o vištiena būdavo skurdžių žmonių maistas. Dabar dažnai ruošiama smarkiai prieskoniais įtrinta vištiena piri-piri.

Vaizdo rezultatas pagal užklausą „portugal meals cozido“

Vaizdo rezultatas pagal užklausą „portugal meals  francesinha“
Vaizdo rezultatas pagal užklausą „portugal meals alcatra“
Susijęs vaizdas
Vaizdo rezultatas pagal užklausą „portugal meals piri-piri“

Portugališkoje virtuvėje gausu daržovių – pomidorųkopūstųsvogūnų ir kt. Alenteže gaminama açorda – patiekalas iš česnakokalendros, alyvų aliejaus, kiaušinių bei duonos. Prie daugelio patiekalų pateikiamos salotos iš salotų lapų, pomidorų bei svogūnų, pagardintos alyvų aliejumi ir actu. Bulvės ir ryžiai yra labai dažna garnyro dalis. Populiarios ir daržovių sriubos, pavyzdžiui, caldo verde iš bulvių, svogūnų ir kale (kopūstų).
Vaizdo rezultatas pagal užklausą „portugal meals açorda“
Šalis pasižymi sūrių įvairove. Dauguma jų gaminama iš ožkos arba avies pieno, turi stiprų aromatą. Populiariausi sūriai yra Sera da Eštrelos, Nišos, Rekižano. Azoruose (San Žorže) gaminamas sūris iš karvės pieno.
Vaizdo rezultatas pagal užklausą „portugal meals cheese“
Portugališki desertai dažnai gaminami iš kiaušinių, gardinami vanile ir cinamonu. Populiarus ryžių pudingas (arroz doce), kiaušinio trynio ir pieno desertas (leite-creme), desertas iš vermišelių (aletria). Gaminami pyragaičiai Pastel de natabola de Berlimpão-de-ló. Algarvėje saldumynai gaminami iš marcipanų ir migdolų.
Vaizdo rezultatas pagal užklausą „portugal meals aletria“
Tradicinis portugalų gėrimas yra vynas. Šalis turi senas vyno gamybos tradicijas. Ypač vertinami Porto (portveinas), Madeiros vynai. Minjo regione gaminamas „žaliasis vynas“ (Vinho Verde), o rožinis vynas daugiausia eksportuojamas į užsienį. Šalyje taip pat populiarūs likeriai.
Vaizdo rezultatas pagal užklausą „portugal meals wine“

bon appétit

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Latviška virtuvė

Latviška virtuvė  –  Latvijoje  ir tarp  latvių  paplitusi kulinarinių tradicijų visuma, Latvijos  nacionalinė virtuvė . Dėl istorinių ryši...