Senoviniai tradiciniai britų patiekalai ir produktai, tokie kaip duona ir sūris, įvairūs mėsos produktai, pyragai, sūriųjų ir gėlųjų vandenų žuvis buvo papildyti bulvių, pomidorų ir aštriųjų patiekalų iš Amerikos, įvairiausių prieskonių iš Indijos ir Bangladešo, ant stiprios liepsnos ruošiamų kiniškų patiekalų
Daug patiekalų atėjo iš Prancūzijos ir Italijos virtuvių: jie yra vieni iš populiariausių ir mėgstamiausių visoje šalyje. Britai taip pat sėkmingai pritaikė greito maisto, kurio pradininkė buvo JAV, ruošimo naujoves. Iki šių dienų britai plačiai taiko įvairias idėjas iš kitų pasaulio virtuvių.
Indiškas maistas buvo parsivežtas dar tais laikais, kai Anglija turėjo didelę įtaką visam Pietų Azijos regionui. Tačiau patiekalai buvo šiek tiek pakeisti, kad būtų labiau priimtini britų skoniui. Pavyzdžiui, angliškasis karis yra kiek aštresnis, nei Šiaurės Indijoje. Po karo, staigiai augant supermarketų skaičiui, pradėti gaminti šaldyti maisto produktai. Išpopuliarėjo paruoštas maistas, kuriam pagaminti nereikia jokių pastangų: jis paruošiamas mikrobangų krosnelėje vos per kelias minutes. Tokie pusgaminiai paplito britų valgiaraštyje ir pakeitė daug tradicinių valgių.
Keptas kalakutas, išpopuliarėjęs po Antrojo pasaulinio karo, kaip ir daugelyje šalių tapo tradiciniu Kalėdų patiekalu. Laukinių gyvūnų mėsa – elniena, triušiena ir kt. taip pat yra mėgstamas valgis. Vidurinėje klasėje žvėrienos patiekalai nėra labai populiarūs, bet gurmanai, ieškantys naujovių ir mėgstantys eksperimentuoti, drąsiai išbando egzotiškus patiekalus. Svarų vaidmenį, renkantis maistą, vaidina vietiniai kulinarinių televizijos laidų vedėjai – virėjai-įžymybės.
Ko gero, pats žymiausias ir unikaliausias angliškas patiekalas – žuvis ir skrudintos bulvytės („fish and chips“). Tai labai populiarus patiekalas ir jo galima įsigyti daugumoje šalies restoranų ir užkandinių. Šie ir kiti valgiai (kepsnys su kepenimis, trintų bulvių pyragas), yra dažniausi britų užkandinėse.
Angliška arbatos gėrimo tradicija šiais laikais yra jau mažiau populiari. Paprastai arbata geriamia su blyneliais arba sklindžiais su džemu arba kremu. Jie vis dažniau keičiami biskvitiniais sausainiais arba sumuštiniais. Arbata paprastai geriama su pienu, vartojama ne tik pusryčiams, bet yra geriama kelis kartus per dieną. Taip pat, ypač miestuose, yra vis dažniau pakeičiama itališkomis kavos rūšimis – cappuccino arba espresso.
Angliški pusryčiai – britų kulinarijos klasika. Gali būti patiekiami įvairiai, bet paprastai susideda iš šių komponentų: keptos kiaulienos, keptų kiaušinių, skrudintų pomidorų ir duonos, juodo pudingo, virtų pupelių, keptų grybų, dešrelių, kapotos mėsos, plaktos kiaušinienės, virtų kiaušinių ir panašiai.
bon appétit
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą